באתר מונצחת פעילות חטיבת גולני לאורך כל השנים ומונצחים נופליה בכל מערכות ישראל.
האתר הוקם בשנת 1982 על ידי המועצה האזורית גליל תחתון, משרד הביטחון ועמותת ידידי גולני.
המוזיאון במקום תוכנן על ידי האדריכל והאמן יוסף אסא. אנדרטת האבן לזכר נופלי תש"ח תוכננה על ידי האדריכל אשר חירם, שהיה אדריכל הבית של היחידה להנצחת החייל במשרד הביטחון.
ראשיתו של האתר בגלעד מאבני בזלת מקומיות שהוקם בשנת 1949 ליד הצומת לזכרם של 87 חללי חטיבה שנפלו באזור בקרבל על סג`רה ובקרבות על הכפר לוביה במלחמת העצמאות. על הגלעד נרשם: "לזכר הלוחמים שנפלו במערכות סג`רה והגליל התחתון בשנת ה`תש"ח". מיקום הגלעד הוא שקבע את שם המקום כצומת גולני. כעבור עשר שנים, ביום י"ב בניסן תשי"ט, 20 באפריל 1959, הוסר הלוט מעל אנדרטה, שהוקמה במקומו של הגלעד.
האנדרטה נישאת לגובה של 12 מטרים. היא בנויה מקירות זקופים הניצבים זה אל זה, האחד גבוה ממשנהו. לכל אחד מהם צורת משולש ויחד הם יוצרים מעין תבנית, המרמזת על מגן דוד.
לאחר מלחמת יום הכיפורים, שבה שכלה החטיבה 126 לוחמים, הוקמה "עמותת ידידי גולני". העמותה שמה לה למטרה להקים אתר הנצחה ומוזיאון, שינציחו את זכר הנופלים ויספרו על נתיב הקרבות הארוך של החטיבה ודרכה באימונים ובביטחון השוטף, ועל עוז-רוחם, גבורתם, עקשנותם ודבקותם במטרה של לוחמיה.
האתר והמוזיאון הוקמו באמצעות המועצה האזורית הגליל התחתון בסיוע מחוז הצפון של משרד הפנים, גורמים רבים אחרים ותורמים. הם נחנכו ביום ג` בחשוון ה`תשמ"ג, 20 באוקטובר 1982. מתכנן האתר, האדריכל יוסף אסא, לוחם גולני לשעבר, ביקש לבטא בו את אופייה של חטיבת חי"ר, שחייליה נלחמים ופורצים יחד כשהם חשופים לאויב. לכן בחר להקימו במבנים נמוכים ואופקיים, שבהם עלייה איטית ומתונה והמשתלבים בנוף הסביבה.
כיום משתרע האתר על שטח בן כ-60 דונם ובו תצוגות, מבנים, דגמים, אנדרטאות, כלי נשק ומופע אור-קולי. במוזיאון אולם "יזכור" המנציח את זכר חללי חטיבת גולני. במקום נערכים טקסים שונים וביניהם טקסי הזיכרון של חטיבת גולני. לכל חלל אוגדן זיכרון אישי וקובץ ממוחשב הניתן לבחירה מהמאגר ולצפייה על ידי המבקרים.
באתר דרכים מונגשות ובצמוד לו תחנת מידע למטיילים מסעדות וחורשת פיקניקים ביער לביא. במוזיאון ישנה הדרכה לקבוצות.
מיקום: מחלף גולני
למידע נוסף לחצו כאןצילום: ויקיפדיה