
ארץ הצפון הרחבה, הכוללת את הגולן, הגליל והעמקים גם יחד, היא למעשה הרבה יותר מכך - מאחר ובאדמותיה גדלים ומתבשלים מטעמים וניחוחות מאזורים רחוקים יותר. מימים ימימה נודעה לאזור סגולה מיוחדת לגידול כרמים וייצור יין ששימח לבב אנוש, ריפא ושימש לטקסים דתיים. עם השנים, התווספו לכרמים המקומיים זנים חדשים מאירופה, מלבנט ומהעולם כולו והפכו את האזור למעצמה של ממש – "ארץ היין". על הקסם המיוחד של ארץ היין אנו מספרים בפודקאסט מיוחד בן שני חלקים – "מסע בשביל היין", המתאר ההיסטוריה של האזור דרך ייצור היין, מאז ועד היום ועם הפנים אל העתיד.
מאיפה הכל התחיל?
חלקו הראשון של הפודקאסט המרתק "מסע בשביל היין" עוסק בשאלה זו. האם היה זה האונולוג פרופסור קורנליוס שזיהה את הפוטנציאל האדיר לגידול יין משובח הגלום בקרקעות המיוחדות של רמת הגולן, או שאולי היו אלה הקיסר הרומאי טיטוס והיהודים שברחו לצפון לאחר חורבן הבית, שהביאו והעצימו את הגידולים הללו באזור?
על השאלה המרתקת הזו מנסים לענות מר שלום בלייר, ממקימי יקב רמת הגולן, ואמנון גופר – מדריך הטיולים הוותיק של הגליל. שלום בלייר מספר על המהפכה הטכנולוגית של שנות השמונים של המאה העשרים, שהובילה לשינוי משמעותי באופן הייצור של היין, אך גם בהרגלי הצריכה שלו. מהפכה זו הביאה את תעשיית היין הישראלית לקדמת הבמה הבינלאומית, לצד יינות משובחים מאירופה ורחבי העולם, ונחגגת אחת לשנה בפסטיבל ימי היין המתקיים בגולן ובגליל – חוויה אל-חושית של מופעים, סיורים, טעימות, התנסויות ובעיקר המון המון יין.
אמנון גופר, לעומתו, רואה את תעשיית היין העכשווית כהמשך ישיר של תעשיה גדולה ורחבת ממדים שהתקיימה בצפון הארץ כולו מהגליל המערבי, דרך הגליל העליון והגליל התחתון עד לרמת הגולן והעמקים. גופר מתאר ממצאים ארכיאולוגיים מעניינים המעידים על גידול הכרמים וייצור היין ואף מגלה לנו פנינה מיוחדת השוכנת בלב שכונת רבין בכרמיאל. גם אתם רוצים לגלות את הסוד? – האזינו לחלקו הראשון של הפודקאסט "מסע בשביל היין".
האזינו לחלק הראשון של הפודקאסטהאם יין משובח הוא מנת חלקם של הגולן והגליל העליון בלבד?
בחלקו השני של הפודקאסט "מסע בשביל היין", מספר הגיאוגרף ומורה הדרך מנחם גילה על מקומו החשוב של לא אחר מעמק יזרעאל ואזור העמקים כולו כמקור עתיק של גידול והכנת יין. לדבריו, עמק יזרעאל מרוצף בעשרות גתות, המוזכרות גם בסיפורי התנ"ך על גיבוריו – שאול המלך, גדעון ואחרים: בתל יזרעאל, תמרת, יערות אלונים, חנתון, יפעת ועוד. את היין שמיוצר כיום באזורים הללו מכנה גילה "יין עם זהות ישראלית", הנהנה מהקור הלילי של העמקים וזוכה אף הוא בפרסים ותחרויות.
לאחרונה, מיתגה המועצה האזורית עמק יזרעאל את 12 היקבים שבשטחה כ"עמק היין". ביקבים המיוחדים של האזור, הנמצאים בטבעון, מרחביה ובמקומות נוספים - מומלץ לבקר ולטעום.
האם אפשר גם וגם – והכל באזור אחד?
אם תשאלו את רועי יצחק, מייסד ובעלים של ייקב הבוטיק `טוליפ`, התשובה ברורה – בוודאי! הבילוי המושלם בעיניו של רועי הוא פיקניק על כוס יין משובח ביערות הזורע – ממש אירופה בלב הלבנט. רועי, שמייצג את המהפכה השלישית של ייצור יין ישראלי בדמות הקמת יקבי בוטיק משובחים, מספר על מגמה נוספת – ערך מוסף. היקב המיוחד שלו ממוקם בכפר תקווה – יישוב קהילתי לאנשים עם צרכים מיוחדים, ועושה יין טוב לצד הרבה מאוד טוב לקהילה ולעולם.
כל הטוב שביין המגיע ממחוזות העמקים, הגליל והגולן לא מסתכם רק בזה. ד"ר מאיר שליסל, חוקר מזון ומנהל המעבדות של מכללת תל-חי, מספר בפודקאסט המרתק על השיפורים והחידושים הנרקחים במעבדותיו עם הסטודנטים הצעירים ובשיתוף יקבי האזור. מגמות הפוד-טק החדשות באזור העוסקות בכלכלה מעגלית ושמירה על איכות הסביבה תוך שיפור איכות התוצר - מובילות את ענף היין הצפוני ישירות אל העתיד, ואותנו אל סיום הפודקאסט המסקרן.
כל אלו הם רק טעימה קטנה מה"מסע בשביל היין" המוגש למאזינים בשני חלקים מרתקים ומלאים בידע על העבר, ההווה והעתיד של תעשיית גידול וייצור היין בגולן, בגליל ובעמקים. אנו מזמינים גם אתכם לצאת למסע תוסס, מבעבע ומשובח בלחיצת כפתור – לחיים!
האזינו לחלק השני של הפודקאסט